/ 4
/ 4

Fort Aan den
Hoek van Holland

Het fort werd in 1889 gebouwd ter verdediging van de Nieuwe Waterweg.

Dit pantserfort kenmerk zich door de van oorsprong aangebrachte stalen koepels met kanonnen, en het massieve metselwerk. Het metselwerk werd ongedilateerd uitgevoerd wat destijds gebruikelijk was. Ten gevolge van thermische fluctuaties ontstonden scheuren in het metselwerk. Door indringing van vocht en vorstschade nam de scheurvorming in de jaren toe.

Tijdens de restauratie in 2011 zijn door Spoon Bouwrestauratie de navolgende werkzaamheden uitgevoerd.

Werkzaamheden

Metselwerk herstel

Het uiterst massieve metselwerk is opgetrokken met hardgebakken rood bruine gevelklinkers. Het voegwerk was in een snijvorm aangebracht. Op een aantal plaatsen was ernstige scheurvorming aanwezig. Het voegwerk was in de zuidwest georiƫnteerde gevels van matige kwaliteit en is vervangen.

In eerste instantie zijn met behulp van een steen kettingzaag, grote gescheurde delen metselwerk uit de constructie verwijderd. Daarna is met lichter gereedschap het metselwerk uitgetand, zodat nieuw metselwerk vertand aangebracht kon worden. Voorts zijn nieuwe klinkers bij gezocht en ingeboet. Om het verse werk te camoufleren, zijn de nieuw aangebrachte stenen gepigmenteerd zodat deze wegvallen in het totale gevelvlak.

Het verwijderen van voegwerk is een zeer omzichtige vaardigheid welke alleen door ervaren werknemers kan worden uitgevoerd. Er mogen immers geen beschadigingen aan het metselwerk ontstaan. Vaak is het daarom nodig om de oude voeg in het midden van de voeg aan te snijden, waarna deze met licht pneumatisch gereedschap wordt verwijderd.

Een restauratie specialist nodig?

  Naam*

  Bedrijf

  E-mail*

  Telefoon

  Bericht*

  * verplichte velden