/ 7
/ 7

Molens

Door Spoon Bouwrestauratie zijn restauraties uitgevoerd aan meerder molens in Nederland.

Tot op heden zijn door ons aan de volgende molens herstellingen uitgevoerd:

- Nieuwenhoorn
- Hellevoetsluis
- Oostvoorne
- Stellendam
- Ouddorp
- Den Bommel
- Dirksland
- Brouwershaven
- Schiedam
- Dreischor

Hieronder treft u een kort overzicht en beschrijving van werkzaamheden aan enkele van deze molens.

Molen Den Bommel

Van deze molen is een groot deel van het metselwerk vervangen. Tijdens een eerder uitgevoerde restauratie in de jaren 80, is nieuw metselwerk aangebracht. Dit is echter niet op de juiste wijze gedaan. Zo zijn niet de juiste stenen toegepast. In plaats van een Dordts formaat is een IJsselformaat gebruikt. Bovendien is het nieuwe werk niet op de juiste wijze verankerd aan het oude werk waardoor dit wederom is losgekomen. Tijdens de door ons uitgevoerde restauratie, zijn onder andere 16.000 nieuwe stenen aangebracht. Deze stenen zijn speciaal gebakken in een Limburgse steenfabriek.

Molen Dreischor

Deze molen is in het verleden wit geschilderd met een verkeerd verfsysteem. Een zogenaamde chloor-rubberverf heeft ervoor gezorgd dat de constructie aan de buitenzijde werd afgedicht. Hierdoor kon het metselwerk niet meer “ademen” zodat het vocht van binnenuit werd opgesloten. Een hoge vochtbelasting in de binnenzijde met schimmel- en alg vorming was het gevolg. Besloten is om de oude verflagen te verwijderen, en het defecte metselwerk te vervangen. Tijdens de restauratie werkzaamheden bleek dat in het verleden foutieve herstellingen zijn uitgevoerd. Voor het oog werd het metselwerk aan de buiten- en binnenzijde netjes aangeheeld, terwijl het daar tussen gelegen werk met afwijkende kalkzandstenen was dicht gemaakt. Tevens waren veel holle ruimte in het tussenliggende werk, waar eenvoudig vocht zich kon verzamelen. Door Spoon Bouwrestauratie zijn de oude verflagen verwijderd, en de foutief uitgevoerde metselwerkzaamheden uitgehaald en op juiste wijze hersteld.

Molen Brouwershaven

In samenwerking met Herrewijnen Molenmakerij is de molen in Brouwershaven gerestaureerd. Wij hebben het herstel van de romp op ons genomen, terwijl Herrewijnen de molen technische installatie heeft aangepakt. Ook hier zijn in het verleden onjuiste herstellingen aan het metselwerk uitgevoerd. Voor het oog zag het metselwerk er aan de buitenzijde goed uit. Tijdens het verwijderen van deze schil, werd al snel duidelijk dat het achterliggende werk veel holle ruimte en foutief metselwerk bevat. Spoon Bouwrestauratie heeft deze onjuistheden verwijderd, en vervangen door constructief uitgevoerd metselwerk. Daarnaast zijn delen versleten voegwerk vervangen.

Een restauratie specialist nodig?

  Naam*

  Bedrijf

  E-mail*

  Telefoon

  Bericht*

  * verplichte velden