voor

na

/ 3

voor

na

/ 4

Schoolgebouw
Zocherstraat
Amsterdam

Voor bouwgroep Moonen te Breda, heeft Spoon Bouwrestauratie de gevels hersteld van een voormalig schoolgebouw aan de Zocherstraat te Amsterdam. De school is inmiddels getransformeerd tot appartementen.

Werkzaamheden

Natuursteen herstel

In de gevels zijn een aantal zandstenen gevelelementen aangebracht. Enkele natuurstenen delen zijn door de tand des tijds aangetast zodat de oorspronkelijke vorm volledig was verdwenen. Aan de hand van gevelelementen welke nog in goede staat waren, is de reconstructie van de aangetaste delen vorm gegeven. Herstel is uitgevoerd met op kleur gebrachte natuursteen restauratiemortels, waarvan de eigenschappen overeen komen met het oorspronkelijk materiaal. Na herstel zijn kunstmatige patina lagen aangebracht, om de verse herstellingen te laten wegvallen in het totale gevelbeeld.

Metselwerk herstel

Het metselwerk is opgetrokken met een rode gevelklinker. Het voegwerk was in een enigszins verdiepte vorm aangebracht. Aan vooral de Zuid-West georiƫnteerde gevel is veel voegwerk vervangen. Het verwijderen van voegwerk is een zeer omzichtige vaardigheid welke alleen door ervaren werknemers kan worden uitgevoerd. Er mogen immers geen beschadigingen aan het metselwerk ontstaan. Vaak is het daarom nodig om de oude voeg in het midden van de voeg aan te snijden, waarna deze met licht pneumatisch gereedschap wordt verwijderd. Vervolgens is de nieuwe voeg zoals oorspronkelijk in licht verdiepte vorm aangebracht. Uiteraard is de samenstelling van het nieuwe voegwerk op basis van kalk.

Een restauratie specialist nodig?

  Naam*

  Bedrijf

  E-mail*

  Telefoon

  Bericht*

  * verplichte velden