voor

Na

voor

na

/ 4

voor

Na

voor

na

/ 6

Dillenburg
Feyenoordkade
Rotterdam

Deze woningen in het puntblok zijn begin 20e eeuw gebouwd om de beter betaald havenarbeiders van Rotterdam te huisvesten. Onder de woningen zijn vaak werkplaatsen, winkels en pakhuizen gevestigd ten behoeve van de destijds drukke scheepvaart in de stad.

Tijdens het bombardement van 1940, blijven de huizen gespaard. Het onderhoud aan deze huizen is helaas slecht waardoor bewoning omstreeks 1990 vrijwel onmogelijk is. De gemeente besluit de woningen aan te kopen en deze te renoveren volgens de laatste stadsvernieuwings plannen. Gekozen wordt om de gevels te behouden en de woningen ingrijpend te vernieuwen. Om dit te realiseren worden de gevels aan een tijdelijke staalconstructie verankerd, waarna de gehele achterliggende constructie werd gesloopt en herbouwd. Tijdens de renovatie heeft Spoon Bouwrestauratie authentieke gevel elementen zoals stucwerklijsten, ornamenten, metselwerk en natuursteen gerestaureerd en gereproduceerd.

Werkzaamheden

Stucwerk herstel

Veel daklijsten waren defect of door sloopwerkzaamheden verdwenen. Spoon Bouwrestauratie heeft deze lijsten door het vervaardigen van mallen kunnen reproduceren.

Ornamenten reproduceren

Met behulp van latex zijn mallen vervaardigd van specifieke gevel elementen. Te denken valt hierbij aan versieringen of beeltenissen welke boven ramen zijn gesitueerd.
Na het vervaardigen van een mal, zijn meerdere replica’s te vervaardigen.

Natuursteen herstel

Bij dit project bestand het natuursteen herstel voornamelijk uit het repareren van gescheurde raamdorpels, en het herstellen van gevelplinten.
Vaak zijn gescheurde delen natuursteen uitgehaald, waarna deze met 2k lijm hersteld en gerepareerd zijn. Ontbrekende delen zijn uit nieuw natuursteen vervaardigd.

Metselwerk herstel

Metselwerk uit het begin van de 20e eeuw bestaat vaak uit verglaasde stenen. Het is vrijwel onmogelijk om dergelijke stenen bij te zoeken en/of te laten vervaardigen bij een steenfabriek.
Daarom is gekozen om deze stenen te herstellen met baksteen restauratie mortel, en deze naderhand te kleuren met een zogenaamd koudglazuur. Hierdoor ontstaat hetzelfde effect als bij verglaasde stenen. Bijkomend voordeel is dat door toepassing van meerde kleurpigmenten de juiste kleursamenstelling kan worden vervaardigd.

Een restauratie specialist nodig?

  Naam*

  Bedrijf

  E-mail*

  Telefoon

  Bericht*

  * verplichte velden